Παρουσίαση του προγράμματος στις 2 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» παρουσίασαν στις 2 Φεβρουαρίου 2017 το πρόγραμμα. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των ιδρυμάτων και των φορέων που στηρίζουν το πρόγραμμα. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρίσκονταν οι μάρτυρες. Κεντρικές ομιλήτριες ήταν οι κυρίες Ροζίνα Ασσέρ- Πάρδο και Έφη Παπαθεοδώρου, οι οποίες έδωσαν και συνέντευξη στο πλαίσιο του προγράμματος.
Νέα 30.01.2017
Η Έφη Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας το 1938, ως η δεύτερη κόρη του γιατρού Θάνου Παπαθεοδώρου. Την περίοδο της Κατοχής η οικογένεια αναγκάστηκε να ζει κρυπτόμενη στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας λόγω της συμμετοχής του πατέρα στην Αντίσταση και συγκεκριμένα της ένταξής του στο ΕΑΜ και αργότερα στα αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ. Στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές η Έφη γνώρισε μεγάλους κινδύνους και δυσκολίες ενώ συνάντησε και οικογένειες Εβραίων που είχαν διαφύγει από την πόλη του Αγρινίου με τη βοήθεια του ΕΑΜ. Μετά το 1945 η οικογένεια γνώρισε διώξεις λόγω της αριστερής δράσης του πατέρα. Σπούδασε υποκριτική και σήμερα είναι απ' τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς στην Ελλάδα.
Η Ροζίνα Ασσέρ Πάρδο γεννήθηκε το 1933 στη Θεσσαλονίκη σε μια εβραϊκή οικογένεια. Το 1941 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους λόγω των βομβαρδισμών. Η Ροζίνα και η οικογένειά της κρύφτηκαν στη Θεσσαλονίκη σε σπίτι χριστιανών συμπολιτών τους. Έμειναν εκεί 18 μήνες, 548 μέρες από τον Απρίλιο του 1943 μέχρι τον Οκτώβριο του 1944. Απ’ τις πρώτες μέρες άρχισε να γράφει ένα ημερολόγιο, το οποίο δημοσιεύτηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το βιβλίο αυτό μεταφέρει όλο το κλίμα της εποχής των διωγμών των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.