Η συμμετοχή του MOG στην Επιμορφωτική Δράση: «Στα φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί Κύκλοι της Δευτέρας»
Τον κύκλο επιμορφωτικών δράσεων διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Νέα 29.11.2021
Το ΜOG παρουσίασε τη Δευτέρα 22/11/2021 τη θεματική ενότητα με τίτλο: «Οι θύτες ζητούν συγγνώμη, τα θύματα συγχωρούν; Η διπλή διεργασία του ιστορικού τραύματος της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και το πρόγραμμα MOG του Freie Universität του Βερολίνου».
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τους συνεργάτες μας για το πρόγραμμα MOG, τη δημιουργία του και για τα εκπαιδευτικά εργαλεία, που θέτει στη διάθεση του ενδιαφερόμενου κοινού.
Παρουσιάστηκαν επίσης:
- το ψηφιακό Αρχείο προφορικών μαρτυριών «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», η δομή και οι λειτουργίες του,
- ο οδηγός για τους εκπαιδευτικούς ο οποίος προσφέρει με έναν εύληπτο τρόπο βασικά στοιχεία για την προσέγγιση της ιστορίας για τον Β’ ΠΠ, προτάσεις για τη σχεδίαση των μαθημάτων στην τάξη, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης του προσφερόμενου υλικού από τους εκπαιδευτικούς.
- η εκπαιδευτική πλατφόρμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», η δομή, τα στάδια και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κυρίως του διδακτικού σεναρίου «Αντίποινα και Μαζικές Σφαγές», στην ελληνική και τη γερμανική του εκδοχή. Επιπλέον έγινε αναφορά στις διδακτικές προσεγγίσεις και τις παιδαγωγικές αρχές, στις οποίες στηρίχθηκε η για τη δημιουργία των διδακτικών σεναρίων, καθώς και οι διδακτικοί στόχοι.
---Δείτε το πλήρες πρόγραμμα, τους ομιλητές και τις ομιλήτριες εδώ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν θέματα, όπως η προσέγγιση τραυματικών γεγονότων και η επιλογή εκπαιδευτικού υλικού με κριτήρια παιδαγωγικής καταλληλότητας προς αποφυγή της παιδαγωγικής της φρίκης, η αναγκαιότητα επιμορφωτικών δράσεων και συνεργειών και ανάγκη διαφύλαξης και η μελέτη της ιστορικής μνήμης.
Τη διάλεξη παρακολούθησαν περισσότεροι από 220 συμμετέχοντες του ευρύτερου εκπαιδευτικού χώρου.
Δείτε τις παρουσιάσεις των ομιλητών και των ομιλητριών:
Νικόλαος Αποστολόπουλος: "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" (MOG): Από την ιδέα στη πραγματικότητα [διαφάνειες]
Ζέτα Παπανδρέου: “Εκπαιδευτική Πλατφόρμα MOG. Διδακτικές προσεγγίσεις και Δημόσια Ιστορία” [διαφάνειες]
Ζέτα Παπανδρέου: “Εκπαιδευτική Πλατφόρμα MOG. Διδακτικές προσεγγίσεις και Δημόσια Ιστορία” [κείμενο]
Regina Wiesinger: “Όταν Γερμανοί και Έλληνες νέοι μελετούν μαζί το παρελθόν και σχεδιάζουν το μέλλον: To MOG στην τάξη - Διδακτικές προκλήσεις και εμπειρίες” [διαφάνειες]
Regina Wiesinger: “Όταν Γερμανοί και Έλληνες νέοι μελετούν μαζί το παρελθόν και σχεδιάζουν το μέλλον: To MOG στην τάξη - Διδακτικές προκλήσεις και εμπειρίες” [κείμενο]