Ποια είναι η σχέση της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας με το υλικό που υπάρχει και χρησιμοποιείται ήδη στα σχολεία, επίσημα ή με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών;
Στόχος του Προγράμματος είναι η είσοδος του υλικού του Αρχείου και της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, στην Ελλάδα και τη Γερμανία, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στην πρωτοβάθημια / δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η επιστημονική επεξεργασία του παρέμεινε μέσα στα όρια που καθόρισε ο σκοπός του Προγράμματος, δηλαδή της συλλογής και επεξεργασίας του υλικού με τη μέθοδο της Προφορικής Ιστορίας. Από τη σκοπιά αυτή, το υλικό δεν αντικαθιστά πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί στην Ελλάδα και τη Γερμανία και σχετίζονται με τη διδασκαλία της Ιστορίας της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό του μαθήματος με στοιχεία βιωματικά και να θέσει ερωτήματα τα οποία αφορούν τη μνημονική κουλτούρα και την ψυχολογία του τραύματος. Έτσι μπορούν να φωτιστούν ανεπεξέργαστες στιγμές της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου καθώς και της τοπικής ιστορίας. Μπορεί, επιίσης, να δοθεί η αφορμή για περαιτέρω έρευνα, ώστε να γνωρίσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές τη μέθοδο της προφορικής ιστορίας και την ψηφιακή μάθηση της ιστορίας μέσα από εκλεπτυσμένα ψηφιακά εργαλεία. Στo πλαίσιo των πιλοτικών εφαρμογών του υλικού στη σχολική τάξη, το Πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε προτάσεις και ανταλλαγή σκέψεων και ερεθισμάτων ως προς τη χρήση του υλικού και ενδεχομένως στη συνδυαστική εφαρμογή του με το ήδη υπάρχον και αξιοποιούμενο υλικό στη σχολική τάξη και εκτός, σε επίσημο πλαίσιο ή με πρωτοβουλία μεμονωμένων εκπαιδευτικών. Κατά το τρέχον έτος 2021 το υλικό θα τεθεί σε περαιτέρω επεξεργασία με σκοπό την ενσωμάτωσή του σε δράσεις σχετικές με την πολιτειακή εκπαίδευση μαθητριών και μαθητών καθώς και νεαρών ενηλίκων.