Δρ. Αρχοντούλα Μαντζαρίδου
Ελληνόφωνη Εκπαιδευτική Πλατφόρμα: Σχεδιασμός και υλοποίηση των διδακτικών ενοτήτων «Παιδιά στην Κατοχή» και «Αντίσταση»
Η Αρχοντούλα Μαντζαρίδου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη μετεκπαίδευσή της στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών ολοκλήρωσε με επιτυχία κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜSc) «Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση». Στο ίδιο τμήμα το 2014 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική της Διατριβή με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Αριστοτέλη Ράπτη. Θέμα της διατριβής αποτέλεσε ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού, με βάση το εποικοδομιστικό μοντέλο, σε θέματα Δεξιοτήτων Ζωής και η διδακτική αξιοποίησή του στην τάξη. Το 2019 εγκρίθηκε η μεταδιδακτορική της έρευνα από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα "Ιστορική εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες. Εκπαιδευτικά σενάρια ιστορίας ως εναλλακτική διδακτική πρόταση" και επιβλέπουσα καθηγήτρια την κα Αικατερίνη Δαλακούρα.
Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στο χώρο της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ 2011 και 2018 εργάστηκε ως διευθύντρια σε Δημοτικό Σχολείο και από το 2018 εργάζεται από τη θέση της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων στο 6ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής. Έχει συμμετάσχει με το ρόλο του Εμπειρογνώμονα στη σύνταξη Αναλυτικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και στην Ιστορία. Έχει συμμετάσχει στο ερευνητικό πρόγραμμα της «Ιστορικής Συλλογής» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και έχει δημοσιεύσει εκπαιδευτικά σενάρια για τη διδακτική αξιοποίησή της. Συμμετέχει σε συνέδρια και σε συλλογικούς τόμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σχετικά με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις που αξιοποιούν συνεργατικά διδακτικά μοντέλα με την ενσωμάτωση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και με στόχο τη λειτουργία ενός σχολείου για την ισότητα και τη δημοκρατία.