Springe direkt zu Inhalt

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

Εκδηλώσεις

25 Νοεμβρίου 2022: Τελετή βράβευσης του Σχολικού Διαγωνισμού "Challenge History - Remember Hellas"

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Campus Marienthal του Αμβούργου, Franz-Marc-Gymnasium Markt Schwaben, Gymnasium Traben-Trarbach και το Waldorfschule Konstanz είναι οι νικητές του πρώτου σχολικού διαγωνισμού στη Γερμανία με τίτλο "Challenge History - Remember Hellas" για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ. Ο σχολικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2021 από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" (MOG), το οποίο εδρεύει στο Freie Universität Berlin.

28 Μαΐου 2022: Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: "Το MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση"

Το Σάββατο, 28.05.2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «To MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση», η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

25 Οκτωβρίου 2021: Παρουσίαση της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στην γερμανική γλώσσα

Η πρεμιέρα της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" σε γερμανική μεταγλώτισση, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021.

12 Μαΐου 2021: Παρουσίαση της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα"

Στις 12 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε η δημόσια παρουσίαση της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα". Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους συντελεστές του έργου.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Κωνσταντινίδη και ιστορική επιμέλεια Χάρη Αθανασιάδη, περιλαμβάνει προφορικές μαρτυρίες για τα θέματα της εκπαιδευτικής πλατφόρμας «Καθημερινή Ζωή», «Παιδική Ηλικία», «Στρατόπεδα Συγκέντρωσης», «Αντίσταση», «Ολοκαύτωμα», καθώς και «Αντίποινα και Μαζικές Σφαγές» κατά την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα.

2 Δεκεμβρίου 2020: Παρουσίαση της νέας Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας MOG

Tην Τετάρτη, 02.12.2020, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας δίγλωσσης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα". Η Πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Προφορικής Ιστορίας "Memories of the Occupation in Greece“ (MOG) από μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων με στόχο την αξιοποίησή της στη σχολική εκπαίδευση και είναι διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο για μη κερδοσκοπική χρήση.

25 Νοεμβρίου 2020: Παρουσίαση της νέας Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας σε γερμανική γλώσσα

Την Τετάρτη, 25.11.2020 παρουσιάστηκε η γερμανόφωνη έκδοση της διαδικτυακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας (bildung.occupation-memories.org) για την ιστορία της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε από μια ελληνογερμανική ομάδα επιστημόνων στο πλαίσιο του προγράμματος προφορικής ιστορίας "Μνήμες της Κατοχής στην Ελλάδα" (MOG) με στόχο τη χρήση της στη σχολική εκπαίδευση. Διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο για μη εμπορική χρήση.

11-12 Οκτωβρίου 2019: Επιστημονική διημερίδα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

To Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου διοργάνωσαν επιστημονική διημερίδα στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2019 (Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ – Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30), με θέμα: Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας: το Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

4 Οκτωβρίου 2019: Ημερίδα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Στις 4 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, Ημερίδα με θέμα «Το ψηφιακό αρχείο προφορικών μαρτυριών Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων».

23 Απριλίου 2018: Παρουσίαση του προγράμματος στο Βερολίνο

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 παρουσιάστηκε στο Βερολίνο το αρχείο προφορικών μαρτυριών «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις τρεις το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου τεκμηρίωσης Τοπογραφία του Τρόμου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και της επιστήμης καθώς και οι μάρτυρες του Προγράμματος Ευστάθιος Χαϊτίδης και Αργύρης Σφουντούρης.

2 Φεβρουαρίου 2017: Παρουσίαση του προγράμματος στην Αθήνα

Στις 02.02.2017 πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η παρουσίαση του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα». Στο επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν οι δύο μάρτυρες, Ροζίνα Ασσέρ- Πάρδο και Έφη Παπαθεοδώρου, οι οποίες έχουν ήδη σε συνεντεύξεις τους για το Πρόγραμμα αφήσει τις μαρτυρίες τους από τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα για τις επερχόμενες γενιές.